Fiscaal voordeel voor fotovoltaïsche zonnepanelen

Wanneer je investeert in fotovoltaïsche zonnepanelen, geeft de federale overheid een belastingvermindering van 40% op het totale factuurbedrag. Let op, dit is beperkt tot een bepaald maximumbedrag dat geldig is per jaar en per woning. Voor inkomstenjaar 2010 (aanslagjaar 2011) bedraagt het maximumbedrag 3.600 euro en voor inkomstenjaar 2011 (aanslagjaar 2012) bedraagt dat 3.680 euro. Als je het maximumbedrag voor dat jaar hebt bereikt, dan mag je het resterende deel van het factuurbedrag overdragen naar de (drie) volgende jaren, als de woning ouder is dan 5 jaar.

Bij de aangifte in de personenbelasting is een specifieke rubriek belastingvermindering voor energiebesparende uitgaven. Je dient een kopie van de factuur en betalingsbewijs bij de aangifte toe te voegen. Hou er zeker rekening mee dat de betalingsdatum bepaalt voor welk inkomstenjaar de factuur kan worden ingediend.

Raadpleeg de voorwaarden op de website www.energiesparen.be!

Bellen met zonnecellen

Wist je dat het opladen van gsm’s en andere toestellen massa’s elektriciteit vraagt? Hiervoor heeft Joël Gilbert een geniale en duurzame oplossing: een flinterdun transparant plaatje met zonnecellen dat wordt aangebracht op gsm-displays, computerschermen en zelfs op autoramen en reclamepanelen. Zo kunnen deze gratis en continu opladen met zonne-energie zonder dat er schadelijke stoffen vrijkomen. Uiteraard wordt de accu het snelste opgeladen onder direct zonlicht, maar ook kamerverlichting of diffuus buitenlicht zorgen er al voor dat de accu niet meer zo vaak hoeft worden opgeladen.

Deze bijzondere uitvinding van de Franse firma WYSIPS ontving begin april de innovatie award van CTIA Wireless 2011. Over pakweg een jaar wordt deze technologie concreet toegepast in verschillende producten zoals smartphones en tablets.

“2 miljoen gsm’s met zonnecellen sparen 1 kerncentrale uit”
Joël Gilbert, WYSIPS-uitvinder

Steun voor zonnepanelen in Togo

Drie studenten van de Vlerick Management School schrijven een businessplan voor een fabriek in zonnepanelen in Togo. Met steun van Solar zonder Grenzen en Linea Trovata. Student Hannes Van Nevel geeft een stand van zaken.

Solar zonder Grenzen lanceerde enkele maanden geleden een vrijwilligersoproep om een lokale fabriek van zonnepanelen in Togo te ondersteunen. Drie studenten van de Vlerick Management School zagen de uitdaging zitten en trokken naar Togo. Hannes Van Nevel, Sven Renders en Hans Van Winckel zijn terug en bezorgen ons een stand van zaken.

“De voornaamste doelstelling bestaat erin om de fabriek van zonnepanelen en vaste lampen zichzelf bedruipend te maken”, steekt Hannes van wal. “Om dat te bereiken is op verschillende domeinen heel wat expertise nodig. Wij werken momenteel aan een algemeen businessplan voor de fabriek.”

De fabriek zelf voert alle componenten afzonderlijk in en bouwt de zonnepanelen ter plaatse. “Vergelijk een zonne-energie-installatie van daar ook niet met een installatie van hier. Een installatie bestaat ginds uit 1 zonnepaneel van 20 wattpiek, ruimschoots voldoende om 2 à 3 led-lampen te laten branden en de oplader voor een gsm. Er is daar ook geen sprake van een elektriciteitsnetwerk om het teveel aan geproduceerde energie terug op het net te injecteren.”

Opbouwen van een langetermijnvisie

Uiteindelijk doel van het hele project is om de plaatselijke bevolking een stimulans te geven. Mensen opleiden, zorgen voor werkgelegenheid en een afzetmarkt creëren voor zonnepanelen. “Een zonne-installatie kost ginds ongeveer 150 euro. Als je weet dat een minimum maandloon 30 euro bedraagt, dan is dit toch een fors bedrag. Zeker omdat de mensen daar geen langetermijnvisie hebben. Sparen is iets wat ze niet kennen.”

Alle info is nu verzameld, tijd om het businessplan op te stellen. Een belangrijk punt wordt zeker en vast de kostencalculatie. “Als we een model kunnen uitwerken met een redelijke afbetalingstermijn, moet er zeker iets mogelijk zijn”, denkt Hannes.

We wensen hen vandaag heel veel succes bij de effectieve verdediging voor de jury.

Luchtwasser levert waardevolle vloeibare kunstmest

Spuiwater afkomstig van Linea Trovata Eco luchtwassers zijn echte kunstmestvervangers. Door een slimme sturing en de manier van bouwen kunnen we het waswater vrijwel volledig verzadigen met ammoniumsulfaat.

Sinds 2008 bouwt Linea Trovata Eco luchtwassers voor verwijdering van ammoniak uit droog- en ventilatielucht. Van bij het begin streefden we naar een concept met een minimaal energie- en waterverbruik. En met succes. Na een innovatieprijs voor de stalluchtwassers vorig jaar hebben we vandaag het bewijs geleverd dat spuiwater van onze luchtwassers een echte kunstmestvervanger is. Het spuiwater verschilt enkel in samenstelling met dat van “klassieke” luchtwassers: door een slimme sturing en de manier van bouwen kunnen we het waswater vrijwel volledig verzadigen met ammoniumsulfaat. Met circa 100 kg stikstof per m³ spuiwater en een neutrale pH is dit spuiwater inzetbaar ter vervanging van traditionele stikstofkunstmest. Zo reinigen we niet alleen de stallucht op een hoogst efficiënte manier, we produceren ook een waardevolle kunstmeststof.

Verschil blijven maken
Met de resultaten van de veldproeven en de beschikbaarheid van grotere hoeveelheden kwalitatief spuiwater kunnen we verder het verschil maken in de markt. We willen immers een milieuvoordeel behalen op verschillende fronten:

• minder ammoniakuitstoot in de veehouderij
• efficiënt gebruik van kunstmest
• minder energieverbruik bij kunstmestproductie
• besparing in de akkerbouw

Neem telefonisch contact op met Linea Trovata Eco via het nummer 09 336 53 64 of stuur een mailtje naar eco@lineatrovata.com.

Ook bedrijven hebben baat bij WKK

WKK staat voor warmtekrachtkoppeling of cogeneratie en is de gelijktijdige productie van elektriciteit en warmte.

Voor KMO
Een WKK wordt steeds gedimensioneerd op basis van de warmtebehoefte. Wanneer een KMO een vrij constante warmtevraag heeft, kan deze basiswarmte geleverd worden door een WKK waarbij de geproduceerde elektriciteit, net zoals bij zonnepanelen, ofwel ter plaatse verbruikt wordt, ofwel verkocht wordt aan een energieleverancier.

Voor GO en land- en tuinbouw
Voor de grote WKK’s (grootteorde MW) kan Linea Trovata, net zoals bij de grote zonnepanelenprojecten, instaan als investeerder in deze projecten. Gezien de dalende subsidies van de zonnepanelen zullen deze projecten steeds belangrijker worden voor onze onderneming.

Aan de dimensionering van een WKK gaat vrij veel studiewerk vooraf. Uiteraard kan Linea Trovata deze studies aanbieden.

Vragen over WKK?
Aarzel niet om via mail contact met ons op te nemen.

E-Cube, finalist Solar Decathlon wedstrijd

Vier studenten burgerlijk ingenieur-architect van de Universiteit Gent namen in 2009 deel aan de wedstrijd Solar Decathlon, georganiseerd door het US Department of Energy. Dit is een prestigieuze wedstrijd in de Verenigde Staten waarbij universiteiten het tegen elkaar opnemen om de meest energiezuinige, betaalbare en efficiënte woning te ontwerpen en ook effectief te bouwen. Hun ontwerp doorstond twee strenge preselecties en het team werd één van de twintig finalisten die in september 2011 hun project mogen tentoonstellen op de legendarische Mall in Washington DC. Team Belgium is trouwens het enige Europese team in de finale.

De E-Cube van de Universiteit Gent is een betaalbare, geprefabriceerde doe-het-zelf kit voor een ecologische, door zonne-energie aangedreven woning. Door de slimme modulering kan de eigenaar zijn huis naar eigen wens en budget uitbreiden. Met de E-Cube zal ons land aan de bezoekers van de Solar Decathlon 2011 een uniek visitekaartje afgeven van hedendaags, creatief en duurzaam bouwen in België. Het zijn overigens ook Belgische bedrijven die de benodigde bouwmaterialen leveren. Hierbij stelt Linea Trovata 33 zonnepanelen ter beschikking die de nodige groene stroom zullen opwekken.

Solar Integra op Garden Future

Van 19 t/m 21 juni vindt in Nederland Garden Future plaats, het vakevent waar tuinprofessionals trends creëren. En waar de tuinen van de toekomst staan, daar is ook Solar Integra. Je vindt ze op stand 631.

Solar Integra is onze geprefereerde partner in kwalitatieve montagesystemen voor geïntegreerde zonne-energiedaken.

• Stijlvolle zonneluifels en carports
• Multifunctionele dakoplossing voor (tuin)huizen, garages en loodsen
• Esthetisch en energetisch piekfijn resultaat en 100% waterdicht
• Dakbedekking als één ononderbroken oppervlakte met geïntegreerde zonnepanelen
• Randafwerking naar ieders behoefte in metaal, hout of kunststof

Bovendien is de techniek van Solar Integra een eigen ontwikkeld Building Integrated montagesysteem voor zonnepanelen (BIPV). Benieuwd hoe zonnepanelen als dakbedekking kunnen werken? Of wil jij de producten van Solar Integra verdelen? Je kan hen telefonisch contacteren op het nummer 09 336 53 64 of mailen naar info@solarintegra.com.


Extra pk voor internationale jumping in Aalst

Van 16 tot 19 juni vindt in domein De Kluizen te Aalst voor de eerste keer de internationale jumping ‘Flanders Summer Equestrian Event’ en veulenveiling plaats. Achter al die paardenkracht, staat dit jaar ook de hernieuwbare energie van Linea Trovata.

Dit jumping evenement met nationale en internationale topruiters verwacht 18.500 bezoekers, met als eregast Philippe Le Jeune, kersvers wereldkampioen jumping. Zaterdagavond vindt de veiling plaats van 15 veulens geselecteerd uit prestatie-moederlijnen van diverse stamboeken. Het absolute hoogtepunt is uiteraard de grote finale op zondagnamiddag die rechtstreeks wordt uitgezonden op Exqi Sport (van 14 tot 16u). De proef voor 6/7-jarigen draagt zelfs de naam van Linea Trovata.

Afwisselend wordt er heel wat show en spektakel gebracht met stuntteams en optredens. Kom dus zeker een kijkje nemen. Gratis toegang voor iedereen!