Meten en regelen in de aquacultuur

Om de voortplanting van snoekbaars te bevorderen, koos het proefcentrum PIVAL voor een koel- en verwarmingsinstallatie van Linea Trovata. De regeltechniek gebeurt in partnership. Een vruchtbaar project in de aquacultuur getrokken door LT Eco, uitgevoerd door LT SunTec.

Internationaal beweegt er heel wat rond aquacultuur. Men is op zoek naar een duurzame oplossing voor de stijgende consumptie van vis en de dalende aanvoer van vis uit de natuurlijke wateren. Vis telen kan een stuk van die oplossing zijn. Uiteraard moet deze teelt duurzaam gebeuren, niet alleen op het ecologische en sociale vlak, maar ook vanuit economisch oogpunt.

Aquacultuur in Vlaanderen
In 2008 startte het Provinciaal Onderzoeks- en Voorlichtingscentrum voor Land- en tuinbouw een praktijkcentrum aquacultuur. Aquacultuur in Vlaanderen kan enkel succesvol zijn als de intensieve teelt gebeurt in gesloten recirculatiesystemen. Dat betekent een minimum aan energie- en waterverbruik, een volledig gecontroleerd kweekmilieu en maximale opbrengsten per volume water.

Joined forces: LT Eco en LT SunTec
Makkelijker gezegd dan gedaan, daarom schreef vzw Pival (Proefcentrum voor Innovatie, Verbreding en Advies voor Landbouw en Veehouderij) een openbare aanbesteding uit om hen te ondersteunen bij die investering en ontwikkeling. Centrale vraag luidde: “Uitvoeren van elektriciteitswerken en meet-, regel- en sturingssysteem (PLC) voor het aquacultuurcentrum te Rumbeke”. Linea Trovata behaalde over de hele lijn net een puntje meer dan de concurrentie. Dat mondde uit in een LT SunTec project geleid door Gerlinde De Vogeleer van LT Eco samen met Kurt Steendam, Frankie De Brauwer, Mario Van Leeuwen, Tamsir Thiom en Bram De Poorter.

Automatische koel- en verwarmingsinstallatie
Nadat alle papieren noodzakelijk voor de openbare aanbesteding in orde waren, is het project in februari 2011 goed en wel van start gegaan. PIVAL was voor LT SunTec de ideale gelegenheid om haar expertise in een ander domein dan de klassieke pv-installaties te tonen. Concreet installeerde Linea Trovata een automatische koel- en verwarmingsinstallatie die de watertemperatuur regelt van de verschillende bassins met snoekbaars.

Correct dimensioneren
Belangrijk hierbij was een correcte dimensionering van de installatie om achteraf de juiste metingen te kunnen uitvoeren. Volgende parameters wou PIVAL in de hand hebben en nauwkeurig opvolgen:
– PH van het water in de buffertank
– Debiet zuurstofrijk/arm water
– Temperatuur van het water in de buffertank of vistank
– Opgeloste zuurstof in het water van de vistanks
– Geleidbaarheid van het water in de buffertank

Gekoppeld aan biogasinstallatie
Linea Trovata koppelde feilloos de nieuwe verwarmingsinstallatie aan een bestaande biogasinstallatie. Het geheel van tanks, filters, warmtewisselaars en pompen moet toelaten om op een wetenschappelijk onderbouwde manier onderzoek te doen naar de teelt van zoetwatervis in intensieve recirculatie. Voor Linea Trovata is dit een mooi project om hun expertise te tonen inzake koelen en verwarmen in de aquacultuur.

De installatie is eind juni afgewerkt waardoor het proefproject in september van start zal gaan. Begin juli zijn alvast 5.500 snoekbaarzen ondergedompeld in deze duurzame installatie. Benieuwd welke vistank de ideale omstandigheden schept voor een vlotte voortplanting van deze zoetwatervis. We houden u graag op de hoogte!

Plaats een reactie